Nieuwsbrief

Ark Media is onderdeel van Royal Jongbloed. Wil je op de hoogte blijven van aanbiedingen, nieuwe uitgaven en ander leuk boekennieuws? Klik hier om je aan te melden voor onze nieuwsbrief.

Home > Volwassenen > Geloof en praktijk > De veilige kerk

De veilige kerk

Tekst kleiner Tekst normaal Tekst groter
De veilige kerk - John Lapré
Auteur:John Lapré
Ondertitel:Acceptatie van seksuele diversiteit binnen de christelijke geloofsgemeenschap
Uitvoering:paperback
Formaat:14 x 21 cm
Pagina's:144
ISBN:9789033801358
Prijs: € 17.50
Aantal:
Bestellen
Tip een vriend

Omschrijving van ‘De veilige kerk’

Hoe kan de kerk een plek zijn waar iedereen - homo- of heteroseksueel - een veilige haven vindt? Hoe gaan we om met ethische dilemma's? Hoe vinden we een benadering die liefdevol, pastoraal, wijs en bijbels is?

John Lapré schreef in De veilige kerk een zeer persoonlijk, inspirerend en onderbouwd boek over homoseksualiteit binnen de christelijke geloofsgemeenschap. Zelf maakte hij mee hoe hij vanwege zijn geaardheid ‘uit de kast gedwongen werd' en vervolgens totaal geïsoleerd kwam te staan met zijn vragen rond geloof, kerk en acceptatie van seksuele diversiteit. In De veilige kerk vertelt Lapré over de weg die hij heeft afgelegd, zonder te vervallen in bittere verwijten of simplistische redeneringen.

‘We kunnen theologiseren tot we een ons wegen en gaandeweg de mens uit het oog verliezen. Dat kan niet de bedoeling zijn en het is al helemaal niet wat dit boek beoogt. Ook is het van groot belang te blijven beseffen dat we het bij het spreken over homoseksualiteit over iemands identiteit hebben en niet in de eerste plaats over zijn seksualiteit. Ik heb gemerkt dat vaak al snel wordt gekeken naar homoseksualiteit, terwijl dat ‘maar' een onderdeel is van iemands identiteit. We moeten ervoor waken dat alle focus op iemands homoseksuele geaardheid komt te liggen, terwijl iemands identiteit nauwelijks of geen aandacht krijgt. Een mens is zoveel meer dan zijn geaardheid!'

Leesfragment
Bekijk hier de eerste pagina's online!

Recensie

De goedheid van God voor iedereen, van welke persoonlijke en seksuele geaardheid ook. De barmhartigheid van christenen voor hun medemensen, hoe lastig hun persoonlijke situatie ook te vatten is. De consequente en respectvolle weigering om theologische normen te hanteren in discussies over mensen. Deze drie aspecten geven dit boek van John Lapré een menswaardige toon mee, die past in de stijl van Jezus.
Henk Medema is publicist en ex-uitgever

In dit bewogen pleidooi geeft John Lapré terecht aan wat het mooiste cadeau is dat aan een worstelende homoseksuele jongere of oudere kan worden gegeven: hem in christelijke bewogenheid te zien staan als mens.
prof. dr. J. Hoek, ETF, Leuven

Voor kerken is de belangrijkste ethische vraag: hoe gastvrij is onze gemeente voor de homoseksuele broers en zussen binnen of buiten aan de poort? Van harte aanbevolen.
Ds. Jaap Ophoff, GKV Zwolle-Noord

Geraakt als ik zelf ben door het persoonlijke verhaal van John Lapré, kan ik dit boek bij de lezers van harte aanbevelen. Dat je je werk, je christelijke gemeente en je woning in een halve dag kunt verliezen omwille van je seksuele geaardheid: dat zou toch niet mogen kunnen! De schrijver van dit boek overkomt het wel en dus is er maar een conclusie mogelijk: namelijk dat er iets mis is in onze christelijke gemeenschap. Natuurlijk is homoseksualiteit voor een aantal christelijke gemeenschappen een delicaat en moeilijk thema. Precies daarom moeten we zoeken om het bespreekbaar te maken, want het mag niet dat broeders en zusters uitgesloten worden eenvoudigweg omdat ze homo of lesbiënne zijn. Het boek geeft een aantal goede handvatten om het gesprek aan te gaan. Het boek verkettert niemand en het zoekt naar wegen om het gesprek te vergemakkelijken. Daarin ligt zijn grote waarde. Daarmee is het ook een bijdrage aan het opbouwen van een ‘veilige kerk'. Van harte aanbevolen dus!
Joris Vercammen, Oud-katholiek aartsbisschop van Utrecht

De veilige kerk is deels persoonlijk verhaal en deels richtingaanwijzer bij ethische dilemma's... Warm pleidooi voor inclusieve gemeenschap.
Jaap-Harm de Jong, De Nieuwe Koers nr.6 2017

...Het is een openhartig, bewogen, maar bovenal leerzaam boek, waarin de geest van liefde voor elke kerk en elke gelovige tot nadenken en praktisch handelen dwingt.
Ds. Jenno Sijtsma, Nederlandse Bibliotheek Dienst

Uit de kast.... Lees wat PKN predikant Alexander Veerman zegt over De veilige kerk.

'Hoe (s)preek je over homoseksualiteit?' Lees het blog van spreker Paulien Vervoorn.
'Net als John droom ik van een veilige kerk waar iedereen zich welkom voelt: of je nu pro of contra bent. John laat je nadenken of je verschillend mag denken over homoseksualiteit als we de kern van het evangelie delen. Hij zet je in actie om goed met elkaar om te gaan. Om niet eerst naar je standpunt te kijken, maar naar de mens achter het verhaal. Ik ben daarom blij dat John zo'n persoonlijk inkijkje in zijn hart geeft. Van harte aanbevolen!'
Paulien Vervoorn,
www.geloofwaardigspreken.nl

''De veilige kerk' is vooral belangrijk voor christelijke gemeenschappen die moeite hebben met homoseksualiteit en het aandurven zich daarop te bezinnen en helderder te worden over celibaat, deelname aan de maaltijd en homo's in leidende functies. Lapré maakt duidelijke welke keuzes er zijn en hij biedt een zesstappenplan om de kwestie als ethisch dilemma te analyseren, gezamenlijk te bespreken en (voorlopig) zo goed mogelijk op te lossen, zonder dat iedereen het daar per se mee eens moet zijn. Een uitdagend boek.'
Marijke Laurense, Trouw, 16 augustus 2017

Het boek heeft mij aangenaam verrast. Ofschoon zeer Bijbels gaat het niet in op de teksten die steeds weer worden aangehaald om aan te geven, waarom homoseksualiteit niet zou mogen. Die tijd hebben we gehad. Centraal staat de relatie met God en Jezus die zich in het leven van alledag laten zien, ook bij mensen die niet tot jouw club behoren. Onbekommerd verwijst hij naar en gebruikt hij verhalen van anderen. Ook maakt hij duidelijk wat voor hem de
consequentie is voor die relatie met God en Jezus: een veilige kerk.
Bekijk hier de hele recensie van 'de Veilige kerk' op homopastor.nl.

Ark Media, Marktweg 73A, 8444 AB Heerenveen, 0513 637 900, info@arkmedia.nl
KVK-nummer: 01013925 BTW-nummer: NL006610523B01 Copyright 2019 Ark Media