Nieuwsbrief

Ark Media is onderdeel van Royal Jongbloed. Wil je op de hoogte blijven van aanbiedingen, nieuwe uitgaven en ander leuk boekennieuws? Klik hier om je aan te melden voor onze nieuwsbrief.

Home > Volwassenen > Overige uitgaven > Zo ben ik gewoon!

Zo ben ik gewoon!

Tekst kleiner Tekst normaal Tekst groter
Zo ben ik gewoon! - Marike de Reuver-Schuurman
Auteur:Marike de Reuver-Schuurman
Ondertitel:Autisme: thuis, op school en in de kerk
Uitvoering:Paperback
Formaat:14 x 21 cm
Pagina's:96
ISBN:9789033800689
Prijs: € 10.50
Aantal:
Bestellen
Tip een vriend

Omschrijving van ‘Zo ben ik gewoon!’

Zo ben ik gewoon! is een boek over autisme.
Voor een kind met autisme is de wereld om ons heen moeilijk te begrijpen. Hierdoor ervaart het kind problemen in allerlei dagelijkse situaties en gedraagt het zich anders dan kinderen zonder autisme. Zo ben ik gewoon! helpt je om vanuit de beleving van het kind naar zijn of haar wereld te kijken. Het boek gaat op een toegankelijke manier uit van de praktijk en laat zien hoe een kind met autisme alledaagse situaties beleeft. In combinatie met korte, duidelijke theoretische informatie helpt dit je om een kind met autisme beter te begrijpen en te begeleiden.

Zo ben ik gewoon! richt zich niet alleen op autisme thuis en op school, maar besteedt ook aandacht aan de manier waarop autisme invloed heeft op de christelijke geloofsopvoeding.

Een laagdrempelig, praktisch handvat voor ouders, leerkrachten, jeugdwerkers, grootouders, familieleden en anderen die op eenvoudige wijze meer inzicht willen krijgen in het gedrag van kinderen met autisme.

Met bijdragen van Karin den Hartog, psycholoog.

Bekijk hier de eerste pagina's!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Je hebt het vast weleens meegemaakt als predikant of als jeugdleider. Je start met je middag tienercatechese of met je kinderclub en er is één kind dat alles verstoort. Voordat je het weet gooien de andere kinderen ook met kussens of let niemand meer op. Je weet niet wat je moet doen en je ervaart de middag als mislukt.

Het gebeurt op allerlei plekken in de maatschappij en dus ook in de kerk. Met kinderen en volwassenen met autisme wordt niet op de juiste manier omgegaan waardoor er chaotische en onhandelbare situaties ontstaan. Het nieuwe boek Zo ben ik gewoon! Autisme, thuis op school en in de kerk van Marike de Reuver en Karin den Hartog geeft je handvatten om kinderen met autisme te leren kennen en een plek te geven in de groep. Het boek geeft je informatie over autisme in relatie tot de geloofsopvoeding en hoe autisme in de praktijk werkt op het gebied van prikkels, relaties, taal en verandering. Heel handig als je in de kerk met groepen werkt en bouwt aan een gemeenschap waarin iedereen zijn plek mag innemen. Door dit boek kun je rekening houden met je voorbereiding, met je communicatie en de uitwerking. Je wordt gedwongen na te denken over de taal die je gebruikt om iets uit te leggen. Of misschien kun je pictogrammen gebruiken in de kerkdienst zodat je kind weet wat er komt.

Het boek eindigt met een mooi en belangrijk hoofdstuk van Zegert de Graaf die schrijft over ‘kracht putten’. Want het is niet altijd makkelijk om vol te houden en je in te leven in een kind of volwassene met autisme. Hoe houd je je reservoir gevuld? Bestaat dat reservoir uit mensen of ook uit God?

Ds. Jantine van Iersel-Veenhof
De Lichtbron, Wateringen

Recensie

'Informatief en praktisch, met aandacht voor geloof en autisme. Bijzonder sterk is dat de belevingswereld van het kind nadrukkelijk wordt verwoord. Een aanrader voor iedereen die voor kinderen met autisme mag zorgen – of dat nu thuis, op school of in de kerk is.'
Dr. Hanneke Schaap-Jonker, godsdienstpsycholoog Rijksuniversiteit Groningen en rector Kennisinstituut voor Christelijke GGZ (Eleos/De Hoop)

'Een aanrader voor iedereen die te maken heeft met kinderen met autisme. Met herkenbare voorbeelden uit het leven van alledag, concrete informatie en praktische tips.'
Stephan Roelofs, intensief ambulant hulpverlener

'Een steun in de rug voor ieder die een kind met autisme wil begrijpen, ook in zijn andere geloofsbeleving.'
Gerda Bastiaan, verpleegkundig specialist GGZ en autismesteunpuntfunctionaris

'Een leuk en vlot geschreven boekje dat door de gegeven voorbeelden heel herkenbaar is voor ouders/leerkrachten. Het geeft inzicht voor degenen die met kinderen met autisme te maken hebben, maar er (nog) niet zoveel van weten.'
Annette van der Spoel, Amersfoort

Boek beoordelingen

Hinke Braam-Smit, 15-05-2015
'Zo ben ik gewoon!' is een boek dat inzicht wil geven in de denkwereld van een kind met autisme. Een kind met autisme denkt anders, reageert anders en verwoordt dingen anders dan andere kinderen. Soms zijn ze hypergevoelig of snel overprikkeld. Soms lukt het over en weer niet om op hetzelfde contactspoor te komen, waardoor er onbegrip en irritatie kan ontstaan. Dit boek kan een mooi hulpmiddel zijn om iets meer te weten te komen hoe jouw kind, een kind in je familie- of vriendenkring, of een leerling op de school waar je werkt, kan denken. Het boek beschrijft een heel aantal praktijkvoorbeelden, waarin duidelijk wordt gemaakt wat er in het kind omgaat. Soms is het heel logisch, soms is het onvoorstelbaar hoe verschillend de denkpatronen kunnen zijn. Ik vond het absoluut verhelderend, al heb ik niet heel veel contact met kinderen met autisme. Aan het eind van elk hoofdstukje staan wat praktische tips, die vaak een herhaling zijn van wat eerder in het hoofdstuk al verteld is. Wat mij betreft een heel praktisch en bruikbaar boekje voor wie te maken heeft met een kind met autisme!

Annette van der Spoel, 17-04-2015
Leuk en vlot geschreven en door de gegeven voorbeelden heel herkenbaar voor ouders/leerkrachten. Het geeft inzicht voor degenen die wel met kinderen met autisme te maken hebben maar er (nog) niet zoveel van weten. Aanbevolen!

Nelleke Stolk en Rieteke Hoogendoorn, 26-01-2015
Door de vele praktijkvoorbeelden zullen ouders die op zoek zijn naar het waarom van problemen die zij ervaren met hun kind(eren) èn daarbij in de richting van autisme denken herkenning vinden in dit boek. Meer dan de helft van het boekje bestaat uit praktijkvoorbeelden en tips die een oppervlakkig inzicht geven in het leven van en het omgaan mèt een kind met autisme. Hierbij mis ik als ervaringsdeskundige diepgang en het zicht op de echte kwetsbaarheid van het kind in kwestie en de wereld om hem heen. De verschillende onderwerpen worden herkenbaar beschreven. Bijzonder is dat in dit boekje geloven vanuit het autismeperspectief aandacht krijgt. Maar dit is zeker niet voor iedereen met kinderen met autisme op deze manier herkenbaar. Voor wie zich op een eenvoudige manier wil inlezen of voor wie aan het begin staat van een zoektocht is dit boekje een aanrader. Nelleke Stolk, moeder van vijf kinderen waar van vier met autisme. Een gemakkelijk leesbaar boekje voor de eerste ontmoetingen met autisme. Rieteke Hoogendoorn, oma van deze kinderen.

Ark Media, Marktweg 73A, 8444 AB Heerenveen, 0513 637 900, info@arkmedia.nl
KVK-nummer: 01013925 BTW-nummer: NL006610523B01 Copyright 2019 Ark Media